De eerste stappen na een ontslag

Het is natuurlijk nooit leuk als je ontslagen wordt. Wanneer je jong bent, bijvoorbeeld als het een bijbaan is tijdens je studententijd of de eerste baan na je studententijd die je toch eigenlijk niet zo leuk vindt. Maar als je een baan kwijtraakt waar je al jarenlang met plezier werkt dan kan het hartverscheurend zijn. Het verliezen van een baan kan dezelfde emotionele gevolgen hebben als het eindigen van een relatie. Er wordt vaak gepraat over wat de beste stappen zijn om over de beëindiging van een relatie heen te komen maar de stappen na een onverwacht ontslag zijn ook belangrijk. In dit artikel bespreken we de beste stappen om na een ontslag te nemen.

Denk na over de oorzaak

Wanneer je ontslagen wordt zijn er vaak twee initiële reacties. Ten eerste kan het gebeuren dat je boos wordt op je baas of op het bedrijf. Dat je vindt dat het belachelijk is dat ze deze beslissing hebben genomen en dat je goed werk doet. De tweede reactie kan zijn dat je jezelf de schuld geeft en op jezelf inhamert. In realiteit is het belangrijk dat je zonder emotie probeert naar de situatie kijkt. Waren er dingen die je zelf beter had kunnen doen? Welke fouten ga je bij je volgende functie niet meer maken? Of heb je goed werk geleverd en het was een economische noodzaak doordat het simpelweg niet goed ging met het bedrijf?

Bespreek het met je baas

Waarschijnlijk ben je na het ontslag emotioneel en is dat niet het beste moment om met je baas te praten over de reden. Neem een paar dagen voor jezelf en ga daarna met je baas in overleg over wat de oorzaak. Bespreek open wat je beter had kunnen doen en waar je in de toekomst beter in kunt worden. Daarnaast kun je vragen of je baas een goed woord zou kunnen geven aan je volgende potentiële werkgever. Op deze manier ga je op een goede manier uit elkaar.

Begin voor jezelf

Een ontslag is een goede mogelijkheid om te kijken wat je echt wilt uit het leven. Heb je talenten die onbenut bleven bij je vorige werk? Misschien is dit een goede mogelijkheid om voor jezelf te beginnen. Je kunt een klein bedrijfje starten of als freelancer gaan werken. Als je vanuit huis wilt gaan werken is het belangrijk om een goede werkplek op te zetten. Neem een alles in 1 abonnement zodat je snel internet hebt en kunt bellen met klanten of potentiële klanten.