How to: Sparen voor een grote aankoop

Je kent het wel: Je hebt al maandenlang die prachtige Michael Kors tas of stoere Apple Watch op het oog, maar hebt geen geld om het te kopen. Dan lijken kerst en je verjaardag nog veel te ver weg. Je bent vastberaden om deze aankoop te doen, maar weet niet goed hoe je hiervoor kan sparen. Sparen is namelijk niet jouw sterkste kant. Zelf herken ik dit scenario maar al te goed. Daarom zet ik in deze blog een aantal tips op een rijtje die mij geholpen hebben met sparen. 

Een echt spaarpotje

Hoewel ik tegenwoordig vooral met mijn betaalpas betaal, vind ik zo nu en dan nog wat kleingeld. Zelf merk ik dat ik contant geld tien keer sneller uitgeef, omdat ik deze uitgaven dan niet terugzie op mijn rekening. Je kunt dit natuurlijk voorkomen door dit geld op je rekening te laten zetten, maar je kunt dit ook veel slimmer aanpakken. Schaf een echte spaarpot aan! En schaf er dan bij voorkeur eentje aan die niet open kan zonder hem kapot te maken. Als je elk beetje kleingeld dat je tegenkomt in deze spaarpot stopt, spaar je al snel een redelijk bedrag bij elkaar. Zo geef je uiteindelijk minder uit en spaar je ook nog eens voor je grote spaardoel!

Open een spaardoel

Op de app van ING kun je een spaardoel aanmaken. Dit houdt in dat je een apart potje aan kan maken in je spaarrekening waarin je kan sparen voor een bepaald doel. Dit spaardoel kun je een naam geven en je kunt aangeven wat je doelbedrag is. Door middel van een balkje kun je zien hoever je al bent met het sparen van je doelbedrag. Doordat je dit regelmatig voorbij ziet komen op je app, wordt je hier regelmatig aan herinnert. Dit geeft je dan net iets meer motivatie om nog iets harder te gaan sparen. Heeft jouw bank deze optie van spaardoelen niet? Geen zorgen, je kunt dit natuurlijk ook gewoon zelf bijhouden. Doe dit bijvoorbeeld op een groot A3 vel en hang dit op in je kamer. Ook op deze manier word je er regelmatig aan herinnert. 

Beloon jezelf

Uiteraard moet je jezelf belonen als je je ultieme spaardoel hebt behaald. Heb je eindelijk het bedrag van die mooie Michael Kors tas bij elkaar? Dan moet je hem natuurlijk kopen ook! Geloof mij als ik zeg dat deze aankoop extra goed zal voelen als je dit geld helemaal zelf gespaard hebt. Heb je een heel groot spaardoel, dan kun je soms gedemotiveerd worden omdat het sparen zo lang duurt. Dan is het een goed idee om tussentijdse doelen te stellen, bijvoorbeeld op de helft van het bedrag. Hang ook hier een kleine beloning aan vast en je zult zien dat het sparen een stuk leuker en makkelijker wordt.