Slechte gewoonten doorbreken in 2020

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent voor veel van ons dat we weer vol goede voornemens het nieuwe jaar in gaan. Voor sommigen van ons betekent dat, dat we vaker naar de sportschool willen gaan. Anderen willen beginnen met mediteren of proberen die promotie binnen te halen. Maar buiten het beginnen van positieve gewoonten kan het ook een goed voornemen zijn om slechte gewoonten te doorbreken. We hebben allemaal wel slechte gewoonten maar soms wordt het echt belangrijk voor ons welzijn om deze gewoonten af te leren. Maar een slechte gewoonte afleren is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, velen van ons hebben er moeite mee. Daarom bespreken we in dit artikel een aantal tips en tricks om slechte gewoonten af te leren.

Vertel het iedereen

Mensen hebben vaak ontzettend veel moeite met gedisciplineerd zijn en uitvoeren wat ze zichzelf zeggen te moeten doen. Maar het wordt al snel makkelijker wanneer ook andere mensen ons aansporen om iets te doen. Wanneer je een slechte gewoonte wilt stoppen is het een heel goed idee om zoveel mogelijk mensen in je omgeving te vertellen dat het je intentie is om dit te doen. Op deze manier zul je namelijk wanneer je dreigt toch weer in je oude routine te vallen, kritisch worden aangekeken door je omgeving. Wanneer je bijvoorbeeld wilt stoppen met roken of minder wilt drinken zal je een stuk minder snel een biertje of sigaret pakken als je omgeving weet dat je probeert te stoppen.

Vervang de gewoonte

Het is ontzettend moeilijk om gewoontes stop te zetten. Dit heeft te maken met hoe onze hersenen werken, als er een bepaalde trigger in onze omgeving is zullen we automatisch en zonder nadenken de gewoonte uitvoeren. Daarom is het een beter idee om de gewoonte te vervangen met een andere gewoonte. Zo zie je mensen die willen stoppen met roken vaak kauwgom kauwen.

Zoek professionele hulp

Wanneer het echt ontzettend moeilijk is om een slechte gewoonte te doorbreken kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen. Er zijn professionals die kunnen helpen met het doorbreken met deze gewoonte. Dit hoef niet doormiddel van een ongelofelijk dure therapeut maar kan ook via onlinehulp door bijvoorbeeld Sobriety Online. Hier kun je via online een op een gesprekken hulp krijgen om slechte gewoonten en verslavingen te doorbreken. Op deze manier ga je op een hele positieve manier het nieuwe jaar in.