Tips voor de startende MKB’er

Als je net je eigen bedrijf opstart, kan alles je een beetje teveel worden. ER zijn tientallen dingen die geregeld worden en iedereen wilt dingen van je weten. Daarnaast blijft de technologie ook zich ontwikkelen en moet je dus meebewegen met de ontwikkelingen in de samenleving. In deze blog bespreek ik een aantal tips voor de beginnende MKB’er.

Cloud computing

Technologie is tegenwoordig een van de belangrijkste zaken in een bedrijf. Als de technologie niet goed geregeld is, al het hele bedrijf daar zijn nadelen van ondervinden. Een van de meest in populariteit groeiende technologieën is het gebruik van de cloud. Bij Cloud computing wordt jouw data via een online inlogproces om externe servers van de aanbieder van de cloud gezet. Dit betekent dat jij zelf niet hoeft te regelen dat er genoeg ruimte is voor alle data die jij voor je bedrijf wilt opslaan. Echter betekent dit ook dat je de data uit handen heeft, waardoor je dus gedeeltelijk de macht over deze data weggeeft. Zodoende is het belangrijk, vooral als je werkt met privacy gevoelige data, dat je op de hoogte bent van hoe veilig jouw gebruik van de cloud is. Zeker nu er tegenwoordig veel waarde wordt gehecht aan privacy, worden bedrijven hard bekritiseerd als zij niet goed (genoeg) omgaan met de data van hun klanten. Hierin ligt dus ook een risico voor jouw als bedrijf.

Time managing

Nu je een bedrijf om hebt gestart, wil je liefst controle houden over je bedrijf. Het is natuurlijk jouw bedrijf en daarom geef je minder gemakkelijk taken uit handen. Echter is het heel belangrijk dat je dit wel probeert te doen. Iedereen heeft namelijk zijn talenten en het is onmogelijk dat jij alle processen binnen jouw bedrijf optimaler kan uitvoeren dan jouw werknemers of extern ingehuurde mensen. Daarbij moet je kunnen meegroeien met je concurrenten en aangezien er maar 24 uur in en dag zitten, zal je taken moeten uitbesteden. Kies dus mensen met ervaring, waarvan jij gelooft dat zij de taken beter kunnen uitvoeren dan dat jij dat kan.

Bedrijfscultuur

Daarnaast is het belangrijk om als baas te gaan beslissen hoe jij je bedrijf wilt gaan vormgeven. Een goed leiderschap is cruciaal voor een onderneming. Je wilt dat je werknemers het naar hun zin hebben en bij jou willen blijven werken, maar tegelijkertijd wil je ook dat ze hard werken en hun taken voltooien. Je moet dus een goede balans vinden, dit vormt de bedrijfssfeer. Bij deze balans moet nagedacht worden aan de voordelen die je jouw werknemers wilt bieden, maar ook de manier waarom je de kwaliteit wilt controleren. Wat voor voordelen wil je jouw werknemers bijvoorbeeld geven? Veel grote bedrijven, die concurreren voor dezelfde werknemers doen aan leasing, zodoende is de MKB lease ook in opkomst. Ook moet je aan pensioenregelingen gaan denken. Vergeet daarnaast niet dat niemand een expert kan zijn op alle gebieden, wees dus niet te teruggehouden met het vragen van advies.