Waar heb je recht op bij letselschade

Letselschade wordt in principe gezien als schade die is veroorzaakt door een beschadiging aan jouw lichaam of geest. Het vaakst treedt dit op bij het gebeuren van een ongeluk. Of dit nu in het verkeer, op de werkvloer of ergens anders is, een ongeluk zit in een klein hoekje. Vaak lopen de kosten, direct en indirect, snel op wanneer jij letsel ondervindt. Bijvoorbeeld als jij tijdelijk niet kan werken, of voor altijd minder goed kan werken, dan kost dit heel erg veel geld. Je had immers een stuk meer inkomsten gehad als jij geen letsel had opgelopen. In Nederland kan je in bijna alle gevallen met letselschade wel vertrouwen op de verzekering. Soms is dit jouw eigen verzekering, maar vaak gaat het om de verzekering van de aansprakelijke partij. Het kan zijn dat deze partij er direct schuld aan had, zoals een auto-ongeluk, of indirect schuld had, bijvoorbeeld als er iets op de werkvloer gebeurt.

Voorbeelden

Mensen vragen zich af wanneer zij letselschade hebben opgelopen, en vooral wanneer zij dan iets vergoed kunnen krijgen. In principe geldt alle schade die jij door toedoen van een andere partij hebt opgelopen. Een aantal voorbeelden zijn een mislukte operatie, een ongeval op het werk, een ongeluk in het verkeer, een aanval door iemand anders' hond, of bijvoorbeeld een product dat niet werkt zoals het zou moeten. Het gaat er voornamelijk om dat een andere partij aansprakelijk is voor de schade die jij lijdt. Het kan lastig zijn om precies in te schatten wat voor schade jij precies hebt opgelopen, en hoeveel dat dan heeft gekost. Zo telt niet alleen de materiële schade zoals beschadigingen aan de auto, maar ook indirecte kosten. Kosten die jij hebt gemaakt omdat je naar het ziekenhuis moest, gemiste inkomsten, het feit dat het een traumatische ervaring betreft, noem het maar op. Daarom doe je er goed aan een letselschade specialist in te huren. Deze persoon kan haarfijn inschatten wat jij aan schade hebt opgelopen.

Psychische schade

Niet alleen als jij bijvoorbeeld PTSS ontwikkeld ten gevolge van het ongeluk heb jij psychische schade. Als jij bijvoorbeeld geopereerd wordt en er blijft een litteken over, dan kan ook dat als psychische schade worden gerekend. Je vindt het immers niet leuk om met een zichtbaar litteken rond te lopen. Alle permanente schade aan jouw lichaam, hoe klein ook, neemt enige vreugde in jouw leven weg. Je mist kansen en mogelijkheden die je anders misschien niet had gemist. De kosten hiervan zijn heel moeilijk in te schatten, dus vandaar dat je die expert wilt inhuren!